STADGAR FÖR LANDSORTS ARRENDATORFÖRENING


Styrelsens förslag att behandlas vid föreningens årsmöte 26.7.1998 Föreningen bildades 1981. Föreningens första stadgar antogs 1982-07-10 och kompletterades 1992 och 1996. Här föreliggande revideringsförslag föreläggs föreningens årsmöte 1998 .

 


Föreningens namn är Landsorts arrendatorförening


Föreningen verkar på ideell grund och har att företräda arrendatorernas gemensamma intressen i frågor om boende, miljö och livskvalitet på Landsort. Häri innefattas arrendevillkor, frågor om byggnation och markanvändning på Landsort som kan beröra arrendatorernas intressen samt andra frågor som kan påverka arrendenas värde. Föreningen skall samverka med Landsorts Byalag och med Landsorts Vattenförsörjning och Avlopp Ekonomisk Förening.
Se kommentarer


Medlemskap i föreningen kan erhållas av arrendator som har kontrakt för bostadsarrende tecknat med markägaren-markförvaltaren. I det fall arrende innehas av flera i kontraktet namngivna personer (delägare) skall arrendet i föreningen representeras av en av delägarna utsedd person (huvudman), vars namn meddelas styrelsen.

Delägare som inte är huvudman för arrende erhåller efter egen begäran adjungerat medlemskap i föreningen. Sådan begäran skall tillställas styrelsen. Om medlemsavgift se 4 § nedan Adjungerad föreningsmedlem har närvarorätt, yttranderätt och förslagsrätt vid föreningens sammanträden men rösträtt endast som ombud för arrendator enligt fullmakt. Se kommentarer


Huvudman för eller delägare i arrende enligt 3 § ovan erhåller medlemskap respective adjungerat medlemskap genom att erlägga årsavgift till föreningen.


Medlem som önskar utträda ur föreningen skall skriftligen meddela detta till föreningens styrelse. Utträdet skall anses verkställt då meddelandet nått styrelsen.


Medlem och adjungerad medlem kan, om särskilda skäl föreligger, uteslutas från föreningen. Uteslutning kan ske på förslag av arrendator eller på styrelsens initiativ. Förslag om uteslutning med motivering skall inges till styrelsen som har att bereda frågan för beslut vid föreningens årsmöte eller extra föreningsmöte.

Vid föredragning av frågan för föreningsmöte skall redovisas styrelsens ställningstagande till förslaget. Föreningens beslut skall av styrelsen meddelas markägaren- markförvaltaren.
Se kommentar:


Föreningens verksamhetsår omfattar tiden från och med 1 juli till och med 30 juni efterföljande år.


Årsavgiftens storlek för kommande verksamhetsår fastställs av föreningens årsmöte. Den skall inbetalas under verksamhetsårets första kvartal.
Se kommentar:


Föreningens angelägenheter handhas av en styrelse som består av tre personer ordförande, sekreterare och kassaförvaltare och därtill två ersättare. Årsmötet utser dessutom två revisorer med en ersättare.

10§
Ovanstående befattningshavare(se § 9) väljs vid årsmöte på förslag av en valberedning bestående av två föreningsmedlemmar eller adjungerade föreningsmedlemmar utsedda av tidigare årsmöte.
Se kommentar:

11§
Befattningshavarna enligt 9 § och 10 § ovan tillsätts i följande ordning: Årsmöte under jämnt år väljer ordförande för en period av två år. Årsmöte under udda år väljer kassaförvaltare för en period av två år. Årsmöte under udda år väljer sekreterare för en period av två år.

Styrelseledamöternas två ersättare väljs för en period av två år , den ena av årsmöte under jämnt år, den andra av årsmöte under udda år. Valberedning och revisorer väljs av årsmöte att inneha föreningens uppdrag tills vidare. Ordföranden och kassaförvaltaren får inte vara ledamöter i styrelserna för Landsorts Vattenförsörjning och Avlopp Ekonomisk förening, Landsorts Byalag eller Landsorts Vägförening.
Se kommentar:

12§
Befattningshavare enligt 11§ valda av föreningen uppbär inget arvode.
Se kommentar:

13§
Föreningen hå1ler årsmöte och vid behov extra föreningsmöte. Årsmöte hålls under juli månad, om möjligt under en veckohelg. Kallelse till årsmöte sker genom anslag på anslagstavlan i Basthamnen minst två veckor före årsmötet. För det fall att vid årsmötet avses behandlas stadgefrågor skall detta anges i kallelsen; jfr 20§ Medlem som önskar få fråga behandlad på årsmötet skall meddela detta till styrelsen före maj månads utgång.

Extra föreningsmöte hålls då styrelsen finner så erforderligt eller då minst tre medlemmar med rösträtt inger gemensam framställning härom med utförlig motivering till styrelsen. Styrelsen har att anordna det begärda extra föreningsmötet så snart som möjligt och högst två månader efter inkommen begäran. Kallelse till extra föreningsmöte skall utsändas med brev till föreningens medlemmar genom styrelsens försorg minst fyra veckor före mötet. I sådan kallelse skall skälen för mötet anges.

14§
Vid årsmöte skall dagordningen - efter granskning av fullmakter jfr 16 § omfatta bl.a.


a) val av ordförande att leda årsmötets förhandlingar
b) val av sekreterare att föra årsmötets protokoll
c) val av två justeringsmän tillika rösträknare
d) frågan om årsmötets stadgeenliga utlysande
e) styrelsens berättelse
f) revisorernas berättelse
g) frågan om ansvarsfrihet för styrelsen
h) inkomst- och utgiftsstat för det på började verksamhetsåret samt fastställande av årsavgift
i) val av styrelseledamöter med ersättare
k) val av revisorer med ersättare
l) val av valberedning
m) förutanmälda ärenden
n) styrelsens frågor
o) styrelsens redovisning av sin bedömning av den långsiktiga inriktningen av föreningens verksamhet.

15§
Som föreningsmötets beslut gäller den mening för vilken de flesta rösterna avges. Vid lika röstetal gäller mötesordförandens utslagsröst. Vid röstning äger varje arrende en röst i det fall där arrende ägs av flera delägare enligt 3 § ovan äger endast en av dessa rösträtt som arrendets huvudman. Annan delägare i arrende äger rösträtt endast som befullmäktigat ombud för röstberättigad arrendator.

Röstning med fullmakt får endast ske om mötet godkänt fullmakten. Fullmaktsinnehavare behöver inte vara föreningsmedlem. Fullmaktsinnehavare får inte inneha fullmakt av mer än två röstberättigade arrendatorer. Uppgifter om fullmaktsinnehavare respektive -givare skall införas i föreningsmötets protokoll.
Se kommentar:

16§
Till styrelsemöte kallas såväl ledamöter som ersättare. Styrelsen är beslutsmässig då minst två ledamöter eller - vid förfall för dessa ersättare är närvarande.

17§
Styrelsen är ansvarig för föreningens tillgångar. Penningmedel skall med undantag av erforderligt rörelsekapital vara insatt på bank- eller postgiro. Kassaförvaltaren tecknar föreningen och för föreningens räkenskaper.

18§
Det åligger revisorerna att granska styrelsens förvaltning och föreningens räkenskaper, att verkställa årsrevision och till årsmöte avge berättelse härom samt till- eller avstyrka ansvarsfrihet för styrelsen. Föreningens räkenskapsår skall sammanfalla med verksamhetsåret. Revisionen skall vara verkställd och berättelse däröver avgiven i god tid före årsmöte.

I det fall revisorerna riktar anmärkning mot styrelsen skall detta meddelas styrelsen i så god tid att styrelsen till årsmötet kan avge en skriftlig förklaring. Revisor kan begära att styrelse kallar till extra föreningsmöte enligt denna stadgas 13 §.

19§
Föreningen kan upplösas genom beslut vid två på varandra följande föreningsmöten som hålls med minst en månads mellanrum och av vilka ett skall vara föreningens ordinarie årsmöte. Beslut om upplösning av föreningen skall innefatta beslut om disposition av föreningens tillgångar.

20§
Ändring i föreningens stadgar kan endast ske vid årsmöte, Förslag till stadgeändring kan ställas av styrelsen eller av enskild föreningsmedlem. Medlem som framför förslag skall skriftligen meddela detta till styrelsen med motivering före maj månads utgång. I kallelse till årsmöte skall lindringsförslag meddelas i hela sin omfattning och motivering redovisas.

 

Kommentarer:

ad 2§
Bestämmelserna för bostadsarrende återfinns i Jordabalken (JB) kap. 10. Där framgår att upplåtelsens huvudsakliga syfte är "att bereda bostad åt arrendatorn och honom närstående" (JB 10:1).

Föreningen skall i första hand företräda arrendatorernas gemensamma intressen. Den kan även påta sig uppgift att företräda enskild arrendator i ärende eller mellanhavande med markägare om enskild arrendator så begär. Det ankommer på

Föreningen skall aktivt och i positiv anda samverka med markägaren-fastighetsförvaltaren för en bästa möjliga fastighetsförvaltning. Ett förtroendefullt samarbete mellan markägare-fastighetsförvaltare och förening är av största betydelse för att föreningen skall kunna verka effektivt; en första förutsättning härför är att arrendeavtalet följs av båda parter.

Vid tvist mellan arrendator och markägare-fastighetsfövaltare som uppstår genom att arrendator bryter mot avtalet kan arrendator inte påräkna föreningens stöd.

ad 3§
När arrendeavtal upprättats mellan markägaren-fastighetsförvaltaren och en arrendator är den sistnämnde behörig att bli medlem i föreningen. Vid fallet av flera delägare i arrendet svarar en av arrendatorerna som huvudman för arrendet. Delägare som inte är huvdman är behörig att bli adjungerad medlem i föreningen (se 3 § ).

Arrendator som är huvudman för arrende äger att vidarebefordra information från föreningen till delägare i de fall där delägarna väljer att inte gå med i föreningen som adjungerade medlemmar.jfr kommentar till 8 §. Delägare i arrende enligt 3 § som väljer adjungerat medlemskap i föreningen erhå1ler genom styrelsens försorg samma information från föreningen som huvudman för arrende.

ad 4§
Årsavgiften till föreningen är densamma för alla föreningsmedlemmar, oavsett de är huvudmän för arrende eller delägare i detsamma.

ad 8 §
Utebliven inbetalning av årsavgift kan innebära strykning av arrendators namn i styrelsens sändlistor för cirkulärbrev m.m.

ad 10 §
Valbar till befattningar i föreningens styrelse är-utöver föreningens medlemmar och adjungerade medlemmar-även arrendators nära anhörig.

ad 11 §
Styrelsen utser inom sig ledamöter att vid behov adjungeras till styrelsemöte i de föreningar som omnämns i paragraftexten

ad 12 §
Föreningen anser att befattningarna i föreningens ledning inte skall vara arvoderade; om krav på detta skulle framdeles ställas bör detta tas upp som en stadgefråga. I eventuella framtida förhandlingssituationer där kraven på föreningens företrädare kan vara särskilt belastande kan frågan om ersättning till styrelseledamöter aktualiseras. Den bör i sidant fall prövas av ett föreningsmöte.

ad 15 §
Det bör observeras att till mötesordförande vid föreningsmöten bör väljas föreningsmedlem med rösträtt eller företrädare för arrende enligt fullmakt.