LITEN VÄGLEDNING
FÖR BESÖKAREN PÅ LANDSORT

Välkommen till Öja - den lilla klippö som är Stockholms skärgårds sydligaste utpost mot Östersjön
- i Nynäshamns kommun.

Från Ankarudden längst ner på Torölandet kommer du lätt ut med hjälp av "Landsortstrafiken" - det är lotsplatsens trygga båtmän som kör året runt för Waxholmsbolaget.

När du efter en halvtimmes båtfärd kommit fram till den gamla bebyggelsen på södra ön - Storhamn - bör du gå på upptäcksfärd.

I Västerhamn, där de röda lotsbåtarna ligger, kan du slå dig ned i serveringen vid kajen och få något till livs efter sjöresan. Kanske njuta en Landsortslager.

Strax bredvid har Ann sin ateljé och butik: "Sjöpricken". Där kan du bland annat köpa ett vykort med särskild poststämpel. Men Ann är inte bara keramiker - från och med i år basar hon även för Landsorts Vandrarhem. Så passa på och boka rum.

Fortsätter du upp mot den gamla "utkiken" går du förbi f.d. lotskontoret där Ingrid och Roland med Restaurang "Sjöbloms Öjabod" välkomnar dig med både lunch och middag - och "Bed and breakfast". Då bor du i tornet, med vid havsutsikt!

Under hela din vandring har den mäktiga byggnaden i söder fångat din uppmärksamhet. Och det är inte så konstigt. Du är på vårt lands äldsta och kanske viktigaste fyrplats. Redan 1535 Inrättades fyrplatsen - fyrens ålder är mer obestämd. En båk av stockar fanns redan 1642, men 1669 tillkom fyren. I början en öppen stenkolsfyr.

Under årens lopp har både olja och fotogen använts för att med hjälp av försilvrade speglar eller parisiska linsapparater ge erforderligt vägledande ljus åt den sjöfart, som sedan urminnes tider här angjort vår kust. Fyren elektrifierades 1938, och den blev 1963 helt automatiserad.

De flesta bofasta på ön - i dag ett 20-tal - arbetar åt Sjöfartsverket. Bland dem finns även barnfamiljer, som alltså har att se till att barnen kommer i tid till morgonbåten, så att de hinner till skolan - oavsett väder och vind, mörker och kyla. Det är inte bara friskt - det är tufft!

Avslutar du ditt Öja-besök med en långpromenad till öns norra ände - c:a 3 km - kommer du till "Skravleviken" med en gästhamn där Maggan bjuder dig personlig service. En gästhamn dit man gärna seglar, gärna ligger kvar i, och gärna återvänder till. Precis som till Öja/Landsort och utställningarna där.