Postadress: Landsort, 149 95 Nynäshamn

Två lotsar och en reklamman från Värmland
drog igång Byalaget 1946

Det var tre kraftfulla karlar som slog sina kloka huvuden ihop. Resultatet: Landsorts Byalag och året var 1946. Det betyder att Byalaget har funnits i över 60 år på ön och på olika sätt bidragit till Landsortsbornas och sommargästernas sociala liv.
Men varför startades Byalaget? Så här berättar förre mästerlotsen och kaphornaren Hans Sjöblom (född 1911):

- Det var jag, Axel Öberg (1896-1978) och Knut Krantz (1891-1970) som drog igång Byalaget. Varför? Jo, vi ville stärka banden mellan de människor som levde här ute och öka trivseln människor emellan. Men vi ville också bilda en enad front mot öns ägare - Sjöfartsverket.

Det första trojkan, bestående av två lotsar och en reklamman från Värmland, åstadkom var en uppskattad sommarfest. Ett generöst lotteri var en av höjdpunkterna.

Därefter har det blivit många fester, både under sommar och vinter, det har blivit vedkapar, tvättstugor, gemensamma inköpsturer i land och mycket annat. Men även mer allvarliga spörsmål har dryftats, t ex förhandlingar, uthyrning och utvecklingsfrågor.

Man kan ana kvinnorna bakom Byalagets framgångar de första åren. De stickade, virkade och sydde. De ordnade kaffe- och saftkalasen. En av kvinnorna, Margit Lind (1901-1996), hade som lärare på Landsort en central ställning och betydde mycket för både barn och vuxna åren 1945-1958.